Data yada Veri Kurtarma Nedir?

Bilgisayarlar ile hayatımıza giren Sabit Disk te dediğimiz Hard Diskler, digital (sayısal) verileri kalıcı olarak depolamaya yarayan elektronik aletlerdir. Data yada veri kurtarma işlemleri için cep telefonları, uydu cihazları , video kameralar gibi birçok elektronik cihazda artık hard diskler kullanılıyor. Hard disklerin özelliği verileri uzun süre barındıma özelliğidir. İstediğimiz sürece verilerimizi bu aletlerde saklayabiliriz. Dilediğimiz zaman sileriz. Bilgisayarımızı kapatıp fişini çekip tekrar açtığımızda verilerimizin hala orada olduğu silinmediğini görürüz.

Data yada veri kurtarma nedir, neden gerekli?

Ancak, yanlışlıkla bir dosyayı sildiğimizde hemen bunu geri getirmenin yolunu ararız. Ya da yangın, şiddetli darbe, yüksek voltaj gibi vs. nedenlerle hasar görmüş bir hard diskte bulunan verileri kurtarmak isteyebiliriz,yada Data yada veri kurtarma işlemleri için bir teknik servise ihtiyaç duyabiliriz.

Mantıken sil komutunu verdiğimiz zaman verilerin bir daha geri getirilmemek üzere silinmesi gerekiyor diye düşünüyoruz. Fakat işin aslı böyle değil.

Hard disklerden verileri kurtarmaya yönelik onlarca yazılım mevcut. Ayrıca bir çok bilgisayarcı ya da güvenlik firması bu işi meslek edinmiş. Yapılan işlemler sonucuda silinmiş verilerimizi kurtarıp tekrar kullanılabilir hale getiriyorlar. Bu bir açıdan güzel bişey. Ancak bir açıdan da hoşlanmayacağımız bir durum. Özel bir dosyamızı sildiğimizde bunu başkalarının tekrar geri getirip o dosyaya erişim kazanabileceğini bilmek insanı rahatsız eden bir durum.

Ancak gerçekte veriler gitmemiştir. Yanlıza adresleri kaybolmuştur. Biz bu dosyaya erişmek istiyorsak yapmamız gereken, harddiskteki plakalar üzerinde veri avına çıkıp bulduğumuz verilerin adresini saptamak. Kurtarma programları da bu işi yapmaktadır zaten. Harddisklerdeki bu mıknatısları tarayarak verileri toparlarlar daha doğrusu adresleri tekrar bulurlar ve işletim sistemine bildirirler, dolayısıyla kurtarma programları sayesinde o dosyaya tekrar bir erişim kazanmış oluruz. Format sonrası dahi veriler kurtarılabilir. Yeterki o mıknatıslar kıpırdamasın.

Hard disk bozulma durumda verilerinizi yeni bir hard diske aktarılarak data kurtarma işlemi yapılabilir. Bu sayede verilerinizi kaybetmemiş olursunuz.

Tekno Sistem (sistemnotebook.com) olarak, tüm harddisk’lerden veri kurtarma hizmeti için %96 başarı oranına sahibiz.Hardisk içinde kurtarılabilir veriler olup olmadığını hızlı bir şekilde belirleyebilir ve uygun fiyat teklifi ve geri dönüş tahmini içeren bir değerlendirme raporu gönderebiliriz. Ayrıca kurtarma işlemi başarısız olursa hiç bir ücret talep etmeyen bir politikamız var. Verilerinizi kurtaramazsak, hiçbir ödeme talep edilmez!

 

Bir Cevap Yazın