Notebook Uma İşlemi?

Harici ekran kartlı Laptop Notebook’larda , Harici ekran kartını devre dışı bırakarak çip setini sökerek Anakartımıza entegre edilmiş şekilde gelen yani onboard ekran kartını çalıştırma işlemine Notebook Uma İşlemi diyoruz.

Öncelikle Notebook Uma İşlemi nedir sorusunu cevaplamadan önce UMA işleminin son kullanıcılar tarafından ev ortamında yapılabilen bir işlem olmadığını belirtmekte fayda var. Ayrıca bu işlemi yapacak olan teknik servisin anakart onarımı konusuna hakim ve yeterli ekipmana sahip olması gerekir. Bu yüzden işlemi yaptıracağınız servisin bu işlemi daha önce yapabilmiş olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim. UMA İşlemciye entegre görüntü bağdaştırıcısı demektir. Yani alışılmış anlamda “Tümleşik Ekran Kartı”. Notebooklarınızda bulunan Nvidia ve Ati Chipsetli ekran kartları kullanıma bağlı olarak arızalanır. Bu arızalar genellikle Reball işlemi veya Chip değişimi ile giderilir. Fakat 2 işlemde belli bir maliyet getirmektedir. Hatta bazen değişim için chip bulunamadığı durumlar oluşur. Bu durumda müşteriye daha ekonomik bir işlem olan UMA işlemi önerilir.

NOTEBOOK UMA İŞLEMİ KRİTERLERİ

Tabi bu işlemin yapılabilmesi için birkaç kriter var. Bunlarda sırasıyla

  • İ3, İ5 ve İ7 bir işlemci kullanıyor olmanız gerekli
  • Cihazının bu işleme uygun bir anakarta sahip olması gerekli

Avantajlarını ise şöyle sıralıyabiliriz

  • Ekonomik bir çözüm.
  • Cihazınızın yükü azaldığı için daha uzun süreli batarya kullanımı ve daha az ısınma.

Dezavantajı ise, bu işlemin yapılmış olduğu makinalarda alışmış olduğunuz performanslarda oyun ve grafik işlemi yapamazsınız.

Anlattığım gibi bu işlem Notebook’unuzun hurdaya çıkmasını engellemek için ekonomik bir geri kazanma işlemidir.Bu haliyle cihazınızı daha uzun kullanma olasılığınızda artıyor çünkü ekstra güç çeken bir kısım devre dışı bırakılıp daha az güç çeken tümleşik diğer ekran kartı kullanılmış oluyor. Ama bu durumda da daha önce bahsettiğim gibi daha önce yaptığınız bir çok grafik yoğunluklu işlemi uygulayamaz ve çalıştıramazsınız. Ancak buna rağmen cihazınızın prformansında hiçbir aksama duraksama olmaz ve yaşanmaz bu işlemi gerekli gördüğümüz durumda uygulayıp çok iyi sonuçlar elde etmiş bulunmaktayız. Bu tarz sorunlarınız için direkt bizimle irtibata geçebilir hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Adres bilgilerimize iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

 

Bir Cevap Yazın