Kısa Devre Nedir ve Neden Olur?

Bilgisayarın herhangi bir yerindeki fiziksel veya elektriksel sorunlar kısa devreye sebep olabilir. Cihaz adaptörü prize takılı ve ışığı yanıyor ise ve güç düğmesine basıldığında açılması gerektiğinde elektriği kesip kapanıyorsa bir kısa devre var demektir. Kısa devre nedir sorusuna yanıt araken bilmemiz gereken Kısa devre, bir akımın normal yolundan saparak kısa yoldan devreyi tamamlamasıdır. Akım her zaman direnci az olan yolu tercih edecektir. Normalde akım devreyi tamamlarken birçok dirençle karşılaşır. Bu dirençler lambalar, devre elemanları vs.. olabilir. Bu dirençler bir nevi akımı sınırlar. Akım kendine daha az dirençli bir yol bulduğunda oradan akmak isteyecektir.

 

Kısa Devre Tehlikesi

Kısa devre tehlikesi çok büyüktür, Kısa devre akımı aniden arttığında güç kaynağına zarar verebilir ve sıcaklıktaki ani yükseliş nedeniyle kısa devrede ark meydana gelerek yangına da neden olabilir. Elektrik her zaman kısa (direnci az olan) yolu tercih eder.

Kısa devre nedir ve neden olur nasıl oluşur bir kaç örnek verecek olursak; çalışır durumdayken sıvı teması, iletken bir maddenin anakarta teması, bazı kullanıcıların bilinçsizce toz ve fan temizlemeye çalışmaları veya arızalı bir donanımın cihaza takılması gibi nedenlerle kısa devre oluşur ve cihazınız çalışmaz hale gelebilir.

Kısa devre arızasında anakart üzerinde bulunan chipset, entegre, mosfet besleme devreleri, bobin gibi parçalar hasar görebilir. Kısa devrenin çektiği aşırı enerji yükünden dolayı cihazınıza bağlı diğer donanımlarda hasar görebilir.

 

Kısa devre nedir sorunu nasıl anlaşılır?

Bazı kısa devre durumlarında duman, koku veya kıvılcımı kullanıcı fark edebilir ama bu her kısa devrede karşılaşılan durum değildir, kısa devre nedir sorununda bazen bu işaretleri göremeyebilirsiniz ama yazımızın başında bahsettiğimiz durumlarla karşılaşılırsa yetkin bir servisten destek almalısınız. Şayet siz hangi devreden ne kadar akım geçmesi gerektiğini veya geçip geçmemesi gerektiğini biliyorsanız test edebilirsiniz. Unutmayın ki yanlış yapılan her müdahele onarım maliyetini artıracaktır, ayrıca cihaz tamamen kullanılamaz hale de gelebilir.

Elektronik onarımlarda devre vb. parçaların değişimi “UZMAN KADRO ve DENEYİM” gerektirir.

Bizler Tekno Sistem (sistemnotebook.com) olarak bilgisayar, notebook, netbook, tablet, telefon, drone, adaptör, psu, anakart, ekran kartı vb. kartların onarımını yapmaktayız. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Bir Cevap Yazın