Bilgisayardan Gelen Bip Sesi Hata Mesajları

Bilgisayarınızı topladınız veya bilgisayarınıza herhangi bir teknik müdahalede bulundunuz ama bilgisayar açılmıyor. Bilgisayardan gelen bip sesi hata mesajları, işte bu yazıda herkese önce anlamsız gelen sesli hata mesajları ile POST (Power-on self test) uyarılarına değineceğiz.
Normal bir boot işlemi esnasında sizin düğmeye basmanızla birlikte önce bilgisayarın bütün bileşenlerine güç verilir, ekran kartınız hemen kendi reklamını yapar ve POST ekranına gelirsiniz. Burada, anakartınız “Abi bakalım bana neler takılıymış”
havalarında bütün bileşenleri ufak bir teste tabi tutar. Size bu sırada ekranda işlemcinizin hızı, ram miktarınız gibi bazı donanımları dikkatli bir şekilde incelemek ve sorunu anlamak kalır.

Bilgisayardan Hata Mesajları

Açılışta Kendi Kendine Test,(POST) klavye ve diğer çevre aygıtları gibi temel sistem aygıtlarının ve işlemci, depolama aygıtları ve bellek gibi diğer donanım öğelerinin mevcut olup olmadığını ve düzgün çalıştığını kontrol eder. Bilgisayar POST’tan sonra ancak başarılı olursa önyüklemeye devam edecektir.
Birçok bilgisayar uzmanı önyükleme işleminin beş önemli adımdan oluştuğunu düşünmektedir: açılış, POST, BIOS’u yükleme, işletim sistemi yükleme ve işletim sistemi kontrolü.
Bilgisayarınızı açtıktan sonra bip sesi kodları duyuyorsanız, bu genellikle ana kartın monitöre herhangi bir hata bilgisi gönderemeden önce bir tür sorunla karşılaştığı anlamına gelir. Bip kodunun hangi bilgisayar sorununu temsil ettiğini belirlemek için aşağıdaki adımları izleyin.

Gördüğünüz gibi bilgisayardan gelen bip sesi hata mesajları hiç de hayırlı manalara gelmiyor. Bu sorunların çözüm yolları;

1 numaralı hata için, güç kaynağınızın bağlantılarını kontrol edip bir deneme daha yapın. Eğer sorun devam ediyorsa, üç vakte kadar size yeni bir güç kaynağı gelecek demektir.

3, 8 ve 9 numaralı hatalarla baş etmek için öncelikle belleklerinizin(RAM) yerlerine düzgün oturduklarından ve yuvalarla aralarında herhangi bir yabancı maddenin bulunmadığından emin olun. Eğer birden fazla bellek modülü kullanıyorsanız değişik kombinasyonlar deneyin. Hata hala devam ediyorsa belleklerinizi tek tek deneyerek sorunun hangisi yada hangilerinde olduğunu bulabilirsiniz.
1, 13 ve 17 numaralı hatalar için mikro işlemcinizin(CPU) düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Mümkünse başka bir mikro işlemciyle denemelerde bulunun, sonuç alamazsanız özellikle 17 numaralı hata için anakartınızdan şüphelenin.

 

Bir Cevap Yazın