Bilgisayarınız Her Zaman Açık mı Kalmalı?

Bilgisayarınız her zaman açık mı kalmalı yada her gece kapatmanın daha iyi olduğunu duymuş olabilirsiniz.Ayrıca, bir başkasından bilgisayarınızı her zaman kapatmanın ömrünü kısaltacağınıda duymuş olabilirsiniz. Hangisi doğru? Bilgisayarlarımızı mümkün olduğunca uzun süre dayanacak şekilde kullanmak istiyoruz, ancak cevap “aradaki bir yerde” olabilir. Bilgisayarı kapatmak zarar vermez, ancak bilgisayarınızı hızlı bir şekilde kullanabilmeniz gerekiyorsa ve uzun bir başlatma süresine sahipse, koşullarınız için en pratik seçenek olabilir.Her iki seçeneğide inceleyelim – düzenli olarak kapatmakmı yoksa her zaman açık bırakmakmı – ve kişisel durumunuz için en iyi olanı bulalım.

Bilgisayarı düzenli olarak kapatın:

Bilgisayarı kapatmak enerji tasarruflu için iyi bir seçenektir, çünkü bilgisayarınızın “uyku moduna” girmesine izin verdiğinizde bile, açık dosya ve programların RAM’i ve tüm birimleri için hala şebekeden bir güce ihtiyacı vardır.Düzenli olarak kapatmanın bir yararı, sisteminizde daha az geçici sorun olabilmesidir. Bilgisayarın kodunda, bilgisayarı yeniden başlatarak çözülebilecek küçük hatalar her zaman vardır. Bilgisayarınızı düzenli olarak kapatıp yeniden başlattığınızda, çalışırken tüm gerekli yazılım ve işletim sistemi güncelleştirmelerini yüklemeyi bitirebilir.
Eskiden bilgisayarınızı düzenli olarak kapatmak donanım bileşenlerinde biraz daha zordu. Eski bir bilgisayarınız varsa, bu kesinlikle doğrudur. Bilgisayarınızda, işlemci, RAM ve grafik kartları gibi, açıldığında veya kapatıldığında iyi düzeyde enerji tüketen parçaları vardır. Bu bileşenlerdeki aşırı ısı ve sıcaklık değişiklikleri, bunların bozulmasına neden olabilir.

Hiç bir zaman kapatmayın:

Bilgisayarınızı “uyku” moduna sokmak kesinlikle en uygun seçenektir, çünkü kullanmanız gerektiğinde hızlı bir şekilde çalıştırabilirsiniz ve hiçbir zaman önyükleme yapmasını beklemek zorunda kalmazsınız. Makinenizin bir gecede video yapılandırmasını veya büyük indirmeler gibi uzun görevleri gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz. Çoğumuz, virüs taramaları ve sistem yedeklemelerimizi gece yarısı yapmaya başladık böylece gündüz çalışmamız engellemiyor.Bilgisayarınızı uyku modunda bırakabilirsiniz çünkü uyku modunun güç tüketimi çok azdır.Bilgisayarınızı 7/24 açık bırakmak, yıldırım düşmeleri ve elektrik kesintileri gibi harici (nadir de olsa) voltaj dalgalanmalarında daha yüksek bilgisayar hasarı riskine neden olabilir. Bilgisayarınızı bir akım korumalı prize taktığınızdan emin olun ve bölgenizde yıldırım düşmesi bekleniyorsa bilgisayarı kapatmayı düşünebilirsiniz.

Bilgisayarınız Her Zaman Açık mı Kalmalı?

Bilgisayarınızın yaşını ve onu kullanma sıklığınızı düşünmenizi öneririz. Kullanıcılar günün çoğu saatinde bilgisayarlarını hızlı bir şekilde kullanılabilmek isteyecek ve uzun bir açılışı beklemek istemeyeceklerdir. Bilgisayarınızı bekleme modunda bırakmanız gerçekten iyidir Bilgisayarınız sizden yazılım güncellemeleri istediğinde yeniden başlattığınızdan emin olun.
Eski bilgisayarlar, sık sık kapanmalarla daha fazla donanım sorunu yaşayacaktır. Bunlar bileşenlerin bozulmasına neden olabilir. Bu kullanıcılar bilgisayarlarını daha az kapatmak isteyebilir.
Son olarak, yeni bir sisteme sahip nadir bir bilgisayar kullanıcısıysanız, işiniz bittiğinde onu kapatabilirsiniz. Uyku modunda bilgisayarınız tarafından kullanılan güç, tek bir ev için önemsiz gözükebilir olsa da, boşa giden enerjiyi topladığınızda büyük bir potansiyeli boşa harcamış oluruz.

 

Bir Cevap Yazın