Verilerinizi Kolayca Nasıl Koruyabilirsiniz?

Bilgisayarlar bozulabilir ancak oluşturulan veriler, çektiğimiz fotoğraflar, yazdığımız hikayeler, tuttuğumuz kayıtlar  bu asla değiştirilemeyen şeylerdir. Veri hırsızlığı riskini azaltmak ve çevrimiçi gizliliğinizi korumak için verilerinizi kolayca nasıl koruyabilirsiniz adımında yapabileceğiniz basit şeyleri anlatmaya çalışacağız.Burada bizim tavsiye ettiğimiz önerileri kullanıp kullanmamak tabiki sizin şahsi sorumluluğunuzdadır.

 

Verilerinizi Kolayca Nasıl Koruyabilirsiniz;

 

Yazılımınızı Güncel Tutun

Verilerinizi kolayca nasıl koruyabilirsiniz sorusuna yanıt araraken birçok tehdit, bilinen güvenlik açıklarından faydalanmaktır. Bunun olmasını önlemek için, istendiğinde işletim sisteminizi, virüsten koruma yazılımınızı ve diğer uygulamaları her zaman güncellemeniz ve otomatik güncellemeleri etkinleştirmeniz önemlidir.

 

Virüsten Koruma Yazılımı Yükleyin

Her gün yüz binlerce yeni kötü amaçlı yazılım türü dünyaya yayılıyor.Windows Defender temel bir güvenlik katmanı sağlar, ancak daha güvenilir veri koruması için profesyonel bir virüsten koruma çözümünü düşünmelisiniz ve bu yazılım kesinlikle bir internet security özelliğine sahip olmalı.

 

Şifrelerinizin Kontrolü Sizde Olsun

Zayıf kolay bir şifre siber suçlular için sizi av haline getirir. Yüzlerce şifrenin hatırlanması zor olacaktır, bu yüzden bir şifre yöneticisi kullanabilirsiniz. KeePass güvenli, ücretsiz, açık kaynaklı bir şifre yöneticisidir, ancak biraz daha kolay bir şey istiyorsanız, Dashlane, Bitwarden veya RoboForm’u da deneyebilirsiniz.

 

Tarayıcı Gizliliğini Koruyun

Çevrimiçi ortamda tamamen korunmak neredeyse imkansız olsa da, yapabileceğiniz birkaç şey hala var.
Bir reklam engelleyici yükleyin: Reklam engelleyici,aynı zamanda kötü amaçlı reklamlara ve istenmeyen programlara karşı sizi korumanıza engellemenize de yardımcı olabilir. UBlock Origin’i tavsiye ediyoruz
Gizliliği önemseyen tarayıcı seçin: gizliliğinize saygı duyan bir tarayıcı kullanmak önemlidir. Mozilla Firefox gibi açık kaynaklı tarayıcıların yanı sıra daha az bilinen Chromium tabanlı tarayıcılar iyi seçeneklerdir.
Sosyal medyada gizli kalın: Sosyal medya da paylaştığınız bilgilere gelen arkadaşlık isteklerine ve bir bağlantıyı tıklamadan önce iki kez düşünün.
Gizlilik bilincine sahip bir arama motoru kullanın: Google en iyi arama motorudur, ancak en iyisini kullanmanın bedeli vardır. Gizliliğiniz. Google IP adresiniz, konum geçmişiniz, web etkinliğiniz, video görüntüleme alışkanlıklarınız, Google Asistan’a söylediğiniz her şey ve daha fazlası ve birçok kişisel verilerinizi toplar ve depolar. Neyse ki DuckDuckGo, Startpage ve Swisscows gibi gizlilik odaklı birkaç alternatif var. Google’ın hakkınızda ne bilgi topladığını merak ediyorsanız, Google Hesabı> Veri ve Kişiselleştirme> Verilerinizi indirin, silin veya bir plan yapın> Verilerinizi indirin adresinden verilerin bir kopyasını indirebilirsiniz.

 

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Etkinleştirin

Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA), sizmisiniz değilmisiniz diye kanıt sağlamanızı gerektiren bir kimlik doğrulama sistemidir. Bu işlem bir güvenlik katmanı sağlar ve birçok saldırıyı durdurabilir.

 

HTTPS’yi Her Yerde Kullanmaya Çalışın

(HTTPS), tarayıcınız ve web sunucusu arasındaki bağlantıyı doğrular ve verilerinizi şifreler, böylece bir saldırganın verilerinizi ele geçirme riskini azaltır ve ele geçirilen verilerin okunamamasını veya değiştirilememesini sağlar.

 

Sonuç

Herkes çevrimiçi gizlilik hakkına sahiptir. Ancak, bir şeyleri daha iyi bir seviyeye taşımak istiyorsanız, premium bir internet security çözümüne ve bir şifre yöneticisine geçmek daha iyi olur ve çevrimiçi güvenliğiniz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

 

 

 

Bir Cevap Yazın