AMD ve NVIDIA arada ne fark var?

Bilgisayarınızın en önemli kısımlarından biri Grafik İşlem Birimi’dir (GPU) yani ekran kartıdır. AMD ve NVIDIA Özellikle grafik, çizim ve oyun söz konusu olduğunda ekran kartı konusunda olmazsa olmaz durumundadır. Birçok işlemci entegre ekran kartı ile gelir, ancak bunlar çok daha az güçlüdür.

Üç büyük ekran kartı üreticisi vardır: AMD, Intel ve NVIDIA. Intel açık ara en büyük pazar payına sahip (% 60’tan fazla), ancak Intel’in ekran kartları entegre edilmiş ve oyun oynamak için güçlü değildir. Oyun oynamak için AMD veya NVIDIA’dan bir kart seçmelisiniz.
AMD ve NVIDIA çok uzun zamandır ekran kartları yapıyor ve teknolojisinin sınırlarını zorluyor.Ekran kartlarını karşılaştırmaya çalışırsanız kazanan tarafın kim olduğuna karar veremezsiniz. Her iki marka da inanılmaz hedeflere sahip ve kendi yaklaşımlarını uygulamada çok başarılılar.

AMD ve NVIDIA arasında süren Grafik Kartı Savaşı

NVIDIA, daha az karmaşık ve daha yetenekli sistemler oluşturma yaklaşımını benimser. Bu, NVIDIA kartlarının sadece oyunlarda değil, aynı zamanda karmaşık finans ve bilişim gibi diğer veri işleme uygulamalarında da mükemmel olmasını sağlar.

AMD, ise daha küçük, daha az karmaşık sistemler oluşturarak farklı bir yaklaşım benimser. Basit hesaplamaları yapabilen çok daha küçük işlemcileri olduğundan, özellikle kripto para madenciliği gibi görevlerde mükemmeldirler, bu da basit hesapların birçok kez yapılmasını gerektirir.

İkisi arasında seçim yapmak söz konusu olduğunda,ne için kullanacağınıza karar verin. Oyun için, iki şirket genellikle en iyi performans gösteren ve fiyat noktasında benzer şekilde performans gösteren kartlar sunar. Satın almayı düşündüğünüz her kartın yorumlarını okumak en iyisidir. AMD bazı oyunlarda ve çok yüksek çözünürlüklü monitörlerde daha iyisini yapacaktır. NVIDIA diğer oyunlarla daha iyisini yapacaktır.

Ancak, AMD’nin Crossfire veya NVIDIA’nın SLI özelliklerini kullanmayı planlayanlar için birkaç nokta var. Crossfire ve SLI, aynı anda birden fazla ekran kartı kullanmanıza izin verir, bu da SLI veya Crossfire kullanabilen oyunlarda video performansını önemli ölçüde artırır. Bu tür oyunlarda, ikinci bir kart eklemek, yüzde 70-90 arasında geliştirilmiş performans sağlayabilir. Ancak, oynadığınız oyun SLI veya Crossfire’ı desteklemiyorsa ikinci kartınızdan hiçbir fayda alamazsınız.

AMD hakkında bir bilgi daha: Hem AMD hem de NVIDIA kartlar herhangi bir işlemci ile uyumlu olsa da, bazı düşük performanslı AMD ekran kartları, Crossfire’daki AMD’nin entegre ekran kartlarıyla daha iyi bir grafik performansı sunar. AMD parçalarını kullanıyorsanız, bu dikkate değer.

Son olarak, işlemcinizin yeteri kadar güçlü olduğundan emin olun. Çok zayıf bir CPU, yüksek kaliteli bir ekran kartının en yüksek potansiyeline sahip olmasını engeller. Ancak orta seviye bir CPU bile en üst seviye bir GPU’nun yeteneklerini en iyi şekilde yerine getirmesini sağlayacak kadar güçlü olmalıdır.

Sonuç;

AMD yada NVIDIA, hemen hemen her sistemde iyi çalışacak ekran kartı çözümleri sunar. Dikkatli bir araştırma her zaman önemlidir. Bir oyun makinası yada profesyonel bir grafik veya çizim sistemi oluşturmayı planlıyor olun, ekran kartı seçeneklerini anlamak, hangi ekran kartının sizin için en doğru olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır.

 

Bir Cevap Yazın