AMD ve Intel İşlemci Savaşları

AMD ve Intel arasındaki işlemci savaşları son yıllarda biraz daha yoğunlaşıyor. İki firmanın farklı modelleri farklı özelliklere sahiptir. Ancak ne aradığınızı ve her üreticinin neler sunduğunu öğrendikten sonra, karar verme süreci çok daha kolay olacaktır. İşte AMD ve Intel CPU’lar arasındaki fark ve hakkında bilmeniz gereken her şey.

AMD ve Intel: İşlemci Seçimi

AMD ve Intel seçme konusunda her şey ne tür bir kullanımda olduğunuza bağlıdır. AMD, giriş ve orta seviye kullanıcılar için iyi bir seçimdir, Intel ise profesyonel kullanıcılar için iyi CPU’lar yapar. Bunun nedeni Intel’in yüksek kaliteli işlemcilerinin AMD’lere göre daha hızlı ve daha fazla enerji verimliliği sağlamasıdır. AMD ve Intel arasındaki işlemci savaşları konusunda onlarca yıldır Intel, CPU pazarında lider olarak kabul edildi. Ancak, Intel’in Core i7 işlemcisine rakip olarak görülen Ryzen 7 serisini piyasaya sürdüklerinde AMD için işler tersine döndü.

AMD, Ryzen 3 ve 5 modellerini piyasaya sürdü. AMD’nin genel kullanıma yönelik ilk 16 çekirdekli, 32 iş parçacıklı işlemcisi olan Ryzen 9 3950X’tir. Buna karşılık, Intel sekiz çekirdekli 16 iş parçacıklı Core i9-9900K’yı sunuyor. İntel bunu “dünyanın en iyi oyun işlemcisi” olarak nitelendirdi. Intel’in Core X İşlemci Serisi, 18 çekirdeğe ve 36 iş parçacığına sahiptir ve bu da onu üst düzey kullanıcılar için mükemmel bir seçim haline getirir.

Çekirdek sayısı ne kadar fazlaysa o kadar iyidir?

Her zaman sorulan bir soru. CPU’nun çekirdek sayısı ne kadar fazla olursa, performansı o kadar güçlü olur, ancak genelleştirilemez. Bir işlemci için çekirdek sayısına ek olarak, önemli parametreler arasında Hyper-Threading Teknolojisinin desteklenip desteklenmeyeceği, varsayılan frekans, maksimum çekirdek frekansı ve hız aşırtmanın desteklenip desteklenmeyeceği bulunur. Örneğin, aynı üreticinin doğal altı çekirdekli ve aynı ana frekansta bile, performans aynı dört çekirdekli ve sekiz iş parçacıklı ürün serisinden daha güçlü değildir.Bu nedenle, bir işlemci satın alma sürecinde, bir CPU’nun kalitesini sadece çekirdek sayısına göre değerlendirmek bilimsel değildir.

İşlemci Savaşı En pahalı CPU en iyisimidir?

CPU’nun genel fiyatı daha yüksek olmasına rağmen, genel performans daha düşük olabilir, ancak CPU pazarındaki rekabet nedeniyle, Intel ve AMD rakip ürünler için, özellikle AMD için yeni ürünler piyasaya sürmeye devam ediyor, fiyat önemli bir avantaj. Ayrıca, aynı markanın ürünleri bile farklı ürün konumlandırma ve tanıtım stratejileri nedeniyle daha düşük fiyatlara ve daha iyi performansa sahip olabilir.

Yeni CPU serisi satın almam gerekecek mi?

Elektronik pazarı için, her zaman “yeni satın al ve eski satın alma” konusu olmuştur, çünkü yeni ürünler genellikle daha fazla teknoloji ve işlevi temsil eder. CPU endüstrisi açısından bakıldığında, bazı yeni teknolojiler doğrudan CPU’ya yansıtılamaz. Ancak, USB 3.1, yüksek hızlı M.2, DDR4 bellek, vb.Gibi yeni ürüne karşılık gelen bazı yeni arayüzleri ve işlevleri ekleyebilir.
Kullanıcılar için en yeni CPU ürünlerini seçmeye gerek yoktur. Bazen, önceki nesil veya hatta önceki iki nesil CPU’lar hala iyi bir deneyim sunabilir. Bununla birlikte, CPU üreticisi mimarisi büyük ölçüde yükseltildiğinde, fiyat sabit olduktan sonra yeni ürünleri almayı düşünmek hala mümkündür.

Performans karşılaştırmaları

AMD fiyat konusunda kazanmış gibi görünse de, performans söz konusu olduğunda tüm kafalar Intel’e çevriliyor. Özellikle, Intel işlemciler hiper iş parçacığı içerir, bu da işlemcilerin daha az ısı çekmesine neden olur.Bununla birlikte, bir oyun bilgisayarı için, en yüksek kalitede grafikler istersiniz. Bunun için AMD ilk sırada geliyor ve entegre grafikler için daha iyi bir seçenek. Hız aşırtma söz konusu olduğunda, AMD bir kez daha kazanır. Bir AMD sistemiyle, 67 $ gibi makul bir fiyatla orta sınıf A serisi hızlandırılmış işlem biriminden daha fazlasını elde edebilirken, oysa Intel’in fiyatları 200 $ ‘dan başlıyor.

Sonuç;

Peki hangi işlemci daha iyi? Her iki firma da kendi stratejisinde mükemmel çözümler üretmektedir. Tek çekirdekli performans, Intel’in i7-7700K’nın Ryzen 7 1800X’ten daha yüksek puan aldığını gösterir, ancak çok çekirdekli performans ile Ryzen 7 1800X, i7-7700K’nın üstesinden gelir. Tipik günlük kullanım için, tüketicilerin Core i7 gibi işlemciyi satın almaları daha iyi gözüküyor. Fakat yoğun bir şekilde 3 Boyutlu çizim ve oyun oynama veya artırılmış hız aşırtmaya odaklanan bir tüketiciyseniz, o zaman Ryzen tam size göre. İhtiyaçlarınızı değerlendirin ve aradığınız fiyat ve performans arasında tam bir denge sağlayacak bir işlemci seçin.

Bir Cevap Yazın