Çocukları İnternet Ortamında Nasıl Güvende Tutabilirsiniz?

Bugünlerde çocukları internet ortamında nasıl güvende tutabilirsiniz sorusunun cevabı ebeveynlerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri. Artık hemen hemen her çocuğun kendilerine ait tabletleri, akıllı telefonları veya PC’leri olduğu için, kontrol etmek giderek daha zorlaşıyor. İster YouTube’da ister Facebook’ta görebilecekleri, konuşabilecekleri konusunda endişeleniyor olun, internet herkes için harika bir kaynaktır. Ancak, çocuklarınızın asla ulaşmasını istemeyeceğiniz çok sayıda kötü içerikli web sitesi var onları güvende tutmak için bazı çözüm yolları açıklamaya çalışacağız.İnternetteki tehlikeleri ve çocuklarınızı bunlardan koruyabileceğiniz yolları göstereceğiz. Tavsiyemiz den başka telefonda, tablette veya PC’de bulunan içerik ve uygulamaları sınırlamak için yapabileceğiniz bazı ayarlar da vardır.

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, 12-15 yaş arası çocuklarla görüşülen 515’in yüzde 14’ünün ‘olumsuz’ bir çevrimiçi deneyim yaşadığını, yüzde 8’inin yabancılar tarafından iletişim kurduğunu, neredeyse yüzde 4’ün birisinin internette kendileriymiş gibi davrandığını görmüş, yüzde 2’si kendilerini rahatsız hissettiren cinsel içerik görmüş ve yüzde üçü onları korkutan bir şey görmüştü.

İnterneti kullanmak için temel kurallar belirleyin
İnternetteki tehlikelerden bahsedin.
YouTube ve Facebook için ayarlarını kısıtlayın.
Ebeveyn kontrolü veya izleme yazılımı kullanın.

 

Kurallar Koyun ve Takip Edin

Bugünlerde çocuklar İnternetsiz hayatın nasıl olduğu hakkında hiçbir fikirleri olmadan büyüyorlar ve internet için okuyup yazmadan önce dokunmatik ekranı kullanmayı öğrenme eğilimindedir.Çocuklarınızın yaşı kaç olursa olsun, anlık mesajlaşma programları kullanarak arkadaşlarıyla sohbet ederken onları güvende tutmak önemlidir.Çocuklarınız dijital ve internet ortamı kullanma konusunda sizden daha fazla bilgiye sahip olsalar da, web’in tehlikelerinden korunmalarını sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Tehlikeleri çok fazla zaman, çaba veya para olmadan önleyebilmek mümkündür. Ayrıca, çocukları internet ortamında nasıl güvende tutabilirsiniz onları rahatsız eden veya üzen ya da bekledikleri gibi olmayan herhangi bir şey gördüklerinde bunu size söylemesini tavsiye edin.Ayrıca, çevrimiçi ortamda neyin kabul edilebilir olduğunu ve neyin kabul edilemez olduğunu da açıkça belirtmelisiniz.Ayrıca istenmeyen e-postaları yanıtlamamalarını öğretebilirsiniz.

 

İnternet Ortamı Tehlikeleri

Güvenlik firmalarının yaptığı son araştırmalar online oyun oynamanın artık gerçek bir risk kaynağı olduğunu keşfetti. Kaspersky Antivirüs Firması 11-16 yaşındakiler üzerinde yaptığı bir araştırmada, çocukların yüzde 38’inin oyun platformlarında başka biriymiş gibi davranan insanlarla karşılaştığını, yüzde 23’ünün ise çevrimiçi iken kişisel veya şüpheli kişisel sorular sorulduğunu keşfetti. Belki de en endişe verici istatistik, röportaj yapılan çocukların yüzde 20’sinin oyun platformuna o kadar güvendiklerini ve gerçek hayatta onlarla tanışırken sorun görmeyeceklerini söylemesiydi. Bu, araştırmadaki çocukların neredeyse üçte birinin, internette oyun oynarken ebeveynlerinin kiminle konuştukları hakkında hiçbir bilgilerinin olmadığını açığa çıkarıyor.

 

Çocuklar için YouTube ve Facebook

En popüler web sitelerinden ikisi YouTube ve Facebook’tur. Facebook karışık bir yapıya sahiptır ve içeriği kısıtlayabilecek filtreler yoktur. Ayarlar seçeneklerinde tek tek kullanıcıları ve uygulamaları engelleyebilirsiniz, ayrıca Facebook hesabı için 13 yaşında olmanız gerekir, bu nedenle tamamen çocuk dostu bir ortam değildir.
YouTube, gençler için inanılmaz bir platformdur. Google, Android ve iPhone / iPad için YouTube Çocuk uygulaması hizmeti vardır. Bu ücretsizdir ve kesinlikle ana YouTube uygulaması yerine kullanılmalıdır. Daha basit bir arayüze sahiptir ve arama sonuçlarını çocuklara uygun videolara göre filtrelemek için algoritmalar kullanır.

Google, YouTube sitesinde bir Kısıtlı Mod seçeneği sunar ve uygulandığında, aynı hesapla giriş yapan tüm YouTube örneklerini kapsar. Etkinleştirmek için Sağ üst köşedeki hesap simgenizi tıklayın ve ardından açılır menüden Ayarlar’ı seçin.Sayfanın altına gidin ve Kısıtlı Mod: kutusuna tıklayın. En azından uygun olmayan içerik miktarını sınırlayacaktır.

Sonuç

Gerçek olan şey ebeveynlerin işi internet ortamında her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Burada bir çok bilgi ve çözümü bir araya getirmiş olsakta hiçbiri çocuğunuzun çevrimiçi olarak güvende olacağının garantisi değildir. Bunun tamamen etkili olabilmeleri için her zaman birebir çocuklarınızla devam eden etkileşim içinde olmanız gerekir. Ancak, gençlerin neleri sevdikleri ve arkadaşlarının neyle uğraştığı hakkında konuşmak için zaman ayırmayı unutmayın. Onları korumanın en iyi yolu birebir iletişimden geçmektedir.

 

One Response

  • Böyle gerekli bilgileri biryere toplayıp bizlere sunduğuz için çok teşekürler.

Bir Cevap Yazın