Yapay Zekâ İnsandan Daha Zeki mi?

Yapay zekâ  (Artificial Intelligence), şu anda hayatımızın içinde ve ondan sonuna kadar faydalanmaya, işlerimizi daha kolay ve akıcı bir duruma getirmeye uğraşıyoruz. Apple telefonlarda Siri, Android telefonlarda Google Asistan, Windows işletim sisteminde Cortana, ayrıca akıllı saatler ve giyilebilir sağlık teknolojisinden, kendi kendine giden arabalara kadar zaten günlük yaşamın bir parçası haline geldi.Ve bu teknoloji büyümeye devam ediyor. Aslında yapay zekânın geleceği, geleneksel insan odaklı işlemlerin otomatik bilgisayarlar tarafından yapılmasını sağlayacak.

Yapay Zekâ Kullanım Yerleri

Bu teknoloji, günümüz koşullarında daha çok yüz tanıma, internet aramaları kendi kendine giden araçlar gibi alanlarda kullanılmaya odaklanmaktadır.Ancak uzun vadeli hedefler içinde bunların çok daha ötesinde daha karmaşık ve zor görevlerinde bu teknolojiyle yapılmasını hedeflemektedir.Şu bir gerçek ki yapay zekâ dijital ortamda insanlardan çok daha yüksek performans gösterir.Gelecekte Eğitim,Sağlık,Gıda,Seyahat,İmalat,Ağır Sanayi,Medya ve Eğlence bu teknolojiden etkilenecek başlıca sektörler içindedir.

Tehlikeli Olabilir mi?

Bu teknoloji, uzun zamanda,tüm görevlerde insanlardan daha iyi hale gelirse ne olur? Bunun gibi daha akıllı sistemleri tasarlamak zor bir işlemdir. Böyle bir sistem,bir şekilde kendini geliştirebilir ve insan aklını geride bırakarak bir zekâ patlamasını tetikleyebilir. Ayrıca yeni teknolojiler icat ederek, savaşları, hastalıkları ve yoksulluğu ortadan kaldırmamıza yardımcı olabilir.Yine de bazı bilim adamları,doğru tasarlayıp öğrenemezsek, bunun da endişesini dile getiriyorlar. Bazı bilim adamlarıda süper zeki yapay zekânın yararlı olacağı konusunda ısrarcılar. İki olasılığın da farkında olup sistemin kasıtlı veya kasıtsız olarak büyük zarara neden olma durumunu kontrol etmeliyiz, böylece bu sistemin faydalarından yararlanabiliriz.Çok az bir bilim adamı ise hâlâ insan seviyesinde yapay zekânın yüzyıllar sonra ulaşılabilecek bir teknoloji olduğunu savunuyor.

Yapay Zekâ İnsandan Daha Zeki mi?

Yapay zekâ herhangi bir insandan daha zekidir ve nasıl davranacağını tahmin etmenin şuan için bilinen kesin bir çözümü yok. İnsan olarak tüm gezegen kontrol altında, bunun sebebi ise en zeki varlık olmamızdan dolayı, fakat en zeki olan bir sistem olursa kontrolü kaybedermiyiz? Bu hâlâ cevabı olmayan bir soru olarak duruyor.

 

Bir Cevap Yazın