Bizi Nasıl İzliyorlar?

Sizi kimsenin izlemeyeceğini düşünüyorsunuz. Peki bizi nasıl izliyorlar? Belki sizdeki bazı bilgiler başkasının işine yarıyordur.  Gizlice gözetlemek için cep telefonlarına kurulacak çok güçlü casus yazılımlar mevcuttur. Hatta bu tür yazılımlar bilgisayarlar içinde mevcuttur. Bu şüpheli işlemleri öğrenmeye çalışalım.

Mikrofon Dinliyor mu?

Hiç farkettiniz mi yanınızdaki kişilerle bir konu hakkında konuştuğunuzda, örneğin bir spor ayakkabı alacağınızı çok beğendinizi söylediğinizde, hemen ardından internette veya sosyal medya hesaplarınızda, bu bahsettiiğiniz reklamların çıkmaya başlaması hiç de sıradan bir durum değildir. İnternet te Facebook’un sahibi Zuckerberg’in fotoğrafında kendi bilgisayarının kamera ve mikrofonunu bant ile kapalı tutması bu durumunu ciddiyetini gözler önüne sermektedir.

Bir başka bilgi ise, Örneğin “Ok.Google” derseniz asistan size hemen cevap verir, buraya kadar herşey normal, ama işin gerçeği aslında asistan size cevap vermeden öncede herşeyi dinliyor. Bu durum bir siber güvenlik uzmanı tarafından doğrulanmıştır.

 

Kamera İzliyor mu?

Buraya kadar hep dinlemekten bahsettik peki ya kamera? Kullandığınız kameralar güvenliğinizi tehdit edebilirler. Kullandığınız program yada uygulamaya verdiğiniz erişim izinlerine çok dikkat etmelisiniz.Kamerayla sizi izlemeye çalışan biri çok küçük piksel de bir pencere açar bunuda hiç kimse farketmez ve sonrasında zor durumda kalabilirsiniz.

Telefon, tablet, bilgisayar yada herhangi bir uygulama kurup çalıştıracak ortamda, indirdiğiniz program yada uygulamalara resim ve filmlere çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bunlarla beraber virüs indirmiş olabilirisiniz. Bu durumda sizi dinleyebilir mesajlarını okuyabilir kameranızın ışığını açmadan aktif edip kayıt yapabilirler. Ayrıca görüşmeler sırasında tıklama sesleri yada uzaktan sesler de sizi bir casus yazıılımın dinleme olasılığını gösterir. Bununla birlikte pilin çok çabuk azalması ve ısınması, telefon kullanılmadığı zamanlarda ekranın aydınlanması, kapanırken normalden daha uzun sürede kapanması gibi işaretler dinlendiğinizi yada izlendiğinizi dikkatli olmanız gerektiğini haber veriyor olabilir.

 

Bizi Nasıl İzliyorlar? Ne Yapmalıyız?

Sadece güvenli kaynaklardan indirme yapın.
Korsan uygulama kullanmayın.
Telefona Root (Android için) yada Jailbreak (İphone için) yapmayın.
Bluetooth kullanmıyorsanız kapatın.
Herkese açık olan Wifi ağlarına bağlanmayın.
Cihazınızda çok faktörlü kimlik doğrulamayı aktif edin.
Bilmediğiniz e-posta linklerini açmayın.
Telefonunuzu güncel tutun ve güvenlik yazılımı kurun.

Bu tavsiyeler sizi tabiki %100 korumaz ancak bu tür durumlara yakalanma olasılığını çok aza indirir.

 

Bir Cevap Yazın