SSD mi HDD mi Hangisi Daha İyi?

SSD’ler ve HDD’ler arasındaki fark nedir? SSD’ler ve HDD’ler fiziksel özellikleri benzer, ancak verileri çok farklı şekilde saklarlar. Her bir sürücünün avantajları ve dezavantajları vardır ve hangi türün sizin için doğru olduğuna karar vermek, bilgisayarınızı nasıl kullandığınıza bağlıdır. Burada, SSD mi HDD mi hangisi daha iyi her bir sürücünün nasıl çalıştığını ve sizin için ne anlama geldiğini anlatmaya çalışacağız.

HDD (Hard Disk,Sabit Disk)

Sabit disk (HDD) yada Hard disk sürücülerinin arkasındaki teknoloji iyi bilinmektedir ve iyi test edilmiştir. Sabit disk sürücüleri, depolama kapasitelerini sürekli olarak artırarak ve fiziksel boyutlarını azaltarak 50 yıldan uzun bir süredir kullanılmaktadır. HDD’ler okuma ve yazma yapmak için dönen disk veya plaklara güvenir.

 

Hard disk yada Sabit disk nasıl çalışır?

Sabit disk sürücüleri (HDD) bir veya daha fazla manyetik olarak hassas plaka, her plaka için okuma / yazma kafasına sahip bir okuma kolu ve plakaları döndüren ve kolları hareket ettiren bir motordan oluşur. Ayrıca donanıma ne yapılacağını söyleyen ve sistemin geri kalanıyla iletişim kuran bir Giriş / Çıkış denetleyicisi ve üretici yazılıma sahiptir. İzler sektörler olarak adlandırılan mantıksal birimlere ayrılır. Her parça ve sektör numarası, verileri düzenlemek ve bulmak için kullanılabilecek benzersiz bir adresle sonuçlanır. Veriler mevcut en yakın alana yazılır. Verileri yazılmadan önce işleyen ve hataların algılamasına ve düzeltmesine izin veren bir algoritma vardır. Diskler önceden ayarlanmış hızlarda döner (tüketici bilgisayarlar için 4200 rpm – 7200 rpm devir hızı). Bu hızlar okuma / yazma hızlarıyla ilişkilidir. Hız ne kadar yüksekse, sabit sürücü o kadar hızlı veri okuyabilir ve yazabilir. Bilgisayarınızdan her veri almasını veya güncellemesini istediğinizde, Giriş / Çıkış denetleyicisi okuma / yazma kafası her adresteki verileri toplar. Diskin dönmesi ve okuma kolunun doğru yolu ve sektörü bulması gecikme süresi olarak bilinir.

 

Dezavantajları SSD mi HDD mi Hangisi?

HDD’lerin dezavantajları, verileri fiziksel olarak bulmak ve okumak, daha fazla zaman aldığından yavaştır. Disk kötü kullanılırsa veya düşürülürse çok ciddi sorunlar arızalar çıkabilir. HDD’ler daha ağırdır ve SSD’lerden çok daha fazla enerji kullanır.

 

Avantajları SSD mi HDD mi Hangisi?

Sabit disk HDD’lerin faydaları, kanıtlanmış bir teknoloji olmaları ve aynı miktarda depolama için SSD’lerden daha ucuz olmalarıdır.

 

SSD (Katı Hal Sürücüsü, Solid Disk)

SSD’ler (Katı Hal Sürücüsü) üstün performans ve dayanıklı olması için flash bellek kullanır. Sabit diskinizde (HDD) çok sayıda küçük, hareketli parça bulunduğundan işlerin yanlış gitmesi kolaydır ve önemli verilerinizi kaybedebilirsiniz. Ancak SSD’ler hareketli parçalar olmadan daha dayanıklıdır, çok az ısınır ve daha az enerji kullanır. SSD’ler büyük USB sürücüler olarak düşünülebilir; çünkü aynı teknolojiyi kullanıyorlar. SSD sürücülerdeki teknoloji NAND, bir tür flash bellektir. En düşük seviyede, transistörler veri depolamak için bir verikaydeder. Bir blok halinde daha da organize edilen bir ızgara deseninde düzenlenmiştir. Blok boyutu değişebilir, ancak ızgarayı oluşturan her satıra sayfa denir.Verilerin bulunduğu yeri takip etmek de dahil olmak üzere çeşitli işlevleri yerine getiren bir SSD denetleyicisine sahiptir.

Verilerin güncellenmesi SSD’ler için daha karmaşıktır. Herhangi bir kısmı güncellendiğinde bir bloktaki tüm veriler yenilenmelidir. Eski bloktaki veriler farklı bir bloğa kopyalanır, blok silinir ve veriler yeni bir bloktaki değişikliklerle yeniden yazılır.Bilgisayarınızın her veri almasını istediğinizde, SSD denetleyicisi istenen verilerin adresine bakar ve durumunu okur.Sürücü boşta olduğunda, çöp toplama adı verilen bir işleme geçer ve eski bloktaki bilgilerin silinmesini ve bloğun tekrar yazılmasının sağlar.SSIM’e blokları sildiğinde belirli verileri yeniden yazmayı atlayabileceğini bildiren TRIM adında başka bir işlem daha vardır. Herhangi bir bloğun yeniden yazılması sınırlı sayıda olduğundan, depolama sürücüsünde erken aşınmayı önleyen önemli bir işlemdir.Sürücüde aşınmayı daha fazla önlemek için, sürücüdeki her bloğun eşit miktarda okuma / yazma işlemi aldığından emin olmak için bir algoritma vardır. Bu işleme aşınma dengelemesi denir ve sürücü çalışırken otomatik olarak gerçekleşir.

 

Dezavantajları SSD mi HDD mi Hangisi?

SSD’ler daha yeni bir teknolojidir ve HDD’lerden daha pahalıdır. Hızlı olmalarına rağmen, büyük kapasiteli SSD’leri bulmak daha zor olabilir.

 

Avantajları SSD mi HDD mi Hangisi?

SSD mi HDD mi Hangisi Daha İyi karşılaştırmasında SSD’ler, oyunlar, uygulamalar ve filmler için daha hızlıdır. Kullandıkları teknoloji nedeniyle, SSD’ler daha hafiftir ve harekete ve düşmeye karşı daha dayanıklıdır. Ayrıca, SSD’ler, daha az enerji kullanır ve bilgisayarların daha serin çalışmasını sağlar.

Sonuç

SSD’ler ve HDD’ler arasındaki fark, verileri depolamak ve almak için kullanılan teknolojidir.HDD’ler daha ucuz ve daha fazla kapasiteye sahiptir. Ancak SSD’ler daha hızlı, daha hafif, daha pahalı, daha dayanıklıdır ve daha az enerji kullanır. İhtiyaçlarınız, hangisinin sizin için en iyi şekilde çalışacağını belirleyecektir.

Biz Tekno Sistem (sistemnotebook.com) olarak Her marka disk için teknik servis hizmeti vermekteyiz gönül rahatlığıyla arayıp bilgi alıp hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

 

Bir Cevap Yazın